Ondernemen tijdens je studie: “Nooit had ik kunnen dromen dat ik zo groots zou durven dromen”

11 June 2019

Het persoonlijke verhaal van Anouk Bel: Ondernemen tijdens je studie, hoe is dat gegaan?

Nooit eerder verwacht om dromen te hebben om ondernemer te worden. Hoe ik daar toch in ben gerold?

Eigenlijk is het bij mij allemaal “per ongeluk” gestart.. Ik had nooit verwacht het zo leuk te gaan vinden en er zoveel voldoening uit te halen. Ik verdiende zelfs nauwelijks geld..

Mijn passie voor ondernemen heb ik ontdekt tijdens mijn studie commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. In het derde jaar moest ik een minor kiezen. Ik koos voor de minor ondernemen - leren door doen, met name omdat het “doen” me erg aan sprak. Eindelijk eens een vak zonder het te moeten afsluiten met een toets en verder kan je lekker je eigen ding doen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het idee had dat ik bij deze minor best veel vrije tijd zou hebben, wat overigens ook waar was. Echter werd dit voor mij geen vrije tijd, maar werktijd, wat op dat moment eerlijk gezegd hetzelfde voelde. Want wat vond ik het gaaf!

Maar laat ik eerst even terug gaan naar het begin. Hoe het begon..

Ik besloot dus om me in te schrijven voor de minor ondernemen - leren door doen. Er was ook een variant ondernemen - eerst denken dan doen, waar je begint met het nadenken en schrijven van een ondernemingsplan. Uhm nou.. nee dus.. Vaak zat “domme” dingen gedaan voordat ik erover nadacht. Daarna bedacht ik me wel dat ik het beter anders had kunnen doen (leren door doen).

De minor begon over een week en of ik al een idee had? Nee, absoluut niet.

Geen idee wat voor bedrijf ik zou kunnen “beginnen”, maar ik moest iets gaan bedenken. Toen bedacht ik me dat ik dol ben op muziek en het leek me wel tof om daar iets mee te gaan doen. Dus met een vaag idee over muziek in het basisonderwijs startte ik enthousiast aan de minor. Als snel realiseerde ik me dat ik eigenlijk te weinig verstand had van muziek om daar iets mee te kunnen doen. Top… Toen ik me dat bedacht was ik inmiddels al 2 weken verder en als ik de minor met een voldoende wilde afsluiten moest ik toch echt iets nieuws bedenken. Maar eigenlijk hoefde ik de tweede keer niet iets te bedenken. Ik zag het en het leek me zo logisch.

De minor was gericht op alle studenten van alle opleidingen van de Haagse Hogeschool. Er waren zoveel studenten met zulke toffe ideeën, alleen wist gros niet waar te beginnen met het vermarkten van hun product of dienst wat, zeker in een markt met veel concurrentie, cruciaal is. Ik zag dus dat er zoveel studenten waren met zulke toffe ideeën, maar ze konden wel wat hulp gebruiken. En hoppa! Waar een vraag is, is een markt! Dus ik ging aan de slag en zo ontstond “Bella Marketing”.

Een aantal maanden was ik druk bezig met het opzetten van het bedrijf. Of ik er aan verdiend heb? Nauwelijks, maar het is gewoon tof om te zien dat ik veel meer kan dan dat ik ooit had kunnen dromen. Uiteindelijk kreeg ik het te druk en toen besloot ik om te kiezen voor school en privé en voorlopig mijn bedrijf stop te zetten. Overigens wel met de vastberadenheid om uiteindelijk toch ondernemer te worden.

Zo ben ik dus tijdens mijn studententijd begonnen (en ook gestopt ;p) met ondernemen. Ik heb enorm veel geleerd in deze periode. Ik was constant aan het netwerken en kennis aan het vergaren van mensen met vele jaren meer ervaring.

Als ik vertel dat ik tijdens mijn studententijd begonnen ben met ondernemen kijken mensen me vragend, vaak wel geïnteresseerd, aan met reacties als: “durf je dat wel aan?”, “Ik was daar nog helemaal niet mee bezig, wat tof! Had ik dat maar gedaan.“

Naar mijn mening is het belangrijk om al kennis op te doen van ondernemen tijdens je studie. Dit betekent natuurlijk niet dat iedereen persé ondernemer moet worden. Maar ook ondernemendheid moet centraal staan in een studie.

Beginnen met ondernemen doe je tijdens je studie. Dit is wat Ntrepreneur mogelijk maakt!